Fin sandstrand

Badplatser i Sverige

Sveriges bästa badplatser lockar besökare med sin mix av härliga insjöar och storslagna nationalparker. Från den livliga atmosfären vid kustens populära stränder till de lugna vattnen i närheten av landets centrum, finns det något för alla. Med en mängd aktiviteter som konserter i närområdet och utsikten som kan ta andan ur dig är dessa platser inte bara till för ett dopp – de är hela upplevelsepaket. Vårt urval baseras på allt från vattenkvalitet och säkerhet till kommunernas service och faciliteter, så att du kan njuta fullt ut under soliga dagar i augusti eller vilken månad som helst.

Scrolla ner för recensioner av våra toppval – din guide till oförglömliga badupplevelser runtom i Sverige.

1. Tylösand (Halmstad)

Tylösands strand är känd för sin fina sand. Sanden här är mjuk och inbjudande, vilket gör den till en perfekt plats för solbadare. Vattnet i Tylösand har också en behaglig temperatur under sommarmånaderna, vilket lockar både simmare och lekfulla barn.

På plats finns det gott om faciliteter för besökare. Omklädningsrum, duschar och toaletter är lättillgängliga. För den hungrige erbjuder restauranger och kiosker ett varierat utbud av mat och dryck.

Aktiviteter som strandvolleyboll, minigolf och windsurfing finns tillgängliga för de äventyrslystna. Det finns även möjlighet att hyra pedalbåtar eller ta en lugn promenad längs strandpromenaden.

Tylösand är inte bara populär bland turister utan även hos lokalbefolkningen som ofta besöker stranden på helger och lediga dagar. Under högsäsong kan det bli trångt på grund av dess popularitet.

I sammanfattning har Tylösand allt man kan önska sig för en dag på stranden – från den finkorniga sanden till ett stort urval av aktiviteter och bekvämligheter. Dess välkomnande atmosfär gör att människor återvänder år efter år.

2. Böda Sand (Öland)

Böda Sand är känt för sin imponerande långa kustlinje. Stranden sträcker sig flera kilometer och omges av vacker natur som inbjuder till avkoppling. Här kan du njuta av solen och det klara vattnet, eller ta en promenad längs den sandiga stranden.

Närheten till campingplatser gör Böda Sand till ett idealiskt resmål för familjer och andra besökare. Det finns gott om boendealternativ, från tältplatser till stugor med alla bekvämligheter. Många campare återvänder år efter år på grund av den trevliga atmosfären och de utmärkta faciliteterna.

För de som önskar mer än bara strandliv finns det även restauranger och butiker lättillgängligt i området. Du kan välja mellan att äta traditionell svensk mat eller internationella rätter på någon av de närliggande restaurangerna. Butikerna erbjuder allt från souvenirer till nödvändiga varor för en perfekt dag vid havet.

 • Lång kustlinje med natursköna omgivningar
 • Campingmöjligheter inklusive fullt utrustade stugor
 • Restauranger med både lokal och internationell mat
 • Butiker som säljer allt från badkläder till snacks

Avslutningsvis är Böda Sand inte bara en plats för solbad utan också ett resmål där man har nära till service såsom boende, matställen och shopping – vilket gör din semester bekymmersfri.

3. Sudersand (Fårö/Gotland)

Sudersands landskap är enastående med sina vidsträckta sandstränder som kantar de dramatiska klipporna. Naturens kontraster skapar en unik miljö, där det mjuka möter det hårda och bildar perfekta förutsättningar för avkoppling och äventyr.

Här finns gott om plats för vattensporter. Surfare finner ofta sin oas i vågorna som rullar in mot Sudersands stränder, medan dykare utforskar undervattensvärlden längs klippornas intrikata formationer.

Varje sommar blir Fårö ett centrum för kultur och festligheter när den berömda Fårö-festivalen hålls. Festivalen lockar besökare från när och fjärran och bidrar till en levande atmosfär på ön.

 • Unikt landskap: Sand möter klippa
 • Vattensportparadis: Surfing & Dykning
 • Kulturell höjdpunkt: Fårö-festivalen

Besökaren kan inte bara njuta av naturens underverk utan också ta del av ett rikt kulturliv genom festivalen som präglar öns sommarsäsong.

I slutändan erbjuder Sudersand på Fårö en semesterupplevelse utöver det vanliga – här blandas naturupplevelser med sportaktiviteter och kulturella inslag i harmoni.

4. Pite Havsbad (Piteå)

Pite Havsbad är känt som en av de största turistmagneterna i Norrland. Med sin breda sandstrand och klara vatten, erbjuder platsen en perfekt kombination av avkoppling och aktiviteter för hela familjen.

Familjevänliga aktiviteter finns det gott om här. Besökare kan välja mellan minigolf, äventyrsbad och olika vattensporter. För barnen finns lekplatser och under sommarmånaderna anordnas ofta roliga tävlingar och spel.

Varje år arrangeras flera evenemang på Pite Havsbad som lockar tusentals besökare från när och fjärran. Musikfestivaler, sporttävlingar och temahelger skapar en levande atmosfär som kompletteras av midnattssolens magi.

Vid havet kan man inte bara sola och bada utan även njuta av promenader längs strandkanten eller utforska närliggande naturstigar. Det är den perfekta destinationen för att samla energi genom naturens lugn samtidigt som man har möjlighet till spännande upplevelser.

Avslutningsvis är Pite Havsbad mer än bara en badplats; det är ett semesterparadis där minnen skapas för livet, oavsett om du kommer dit för de soliga dagarna vid havet eller de årliga festligheterna.

5. Skanör/Falsterbo (Vellinge)

Skanör och Falsterbo, två pärlor på Sveriges sydkust, erbjuder en unik kustlinje där det vilda möter det stilla. Här kan besökare uppleva långa sandstränder som sträcker sig så långt ögat kan nå och naturreservat med rik flora och fauna.

Området är känt för sin tillgänglighet till fritidsaktiviteter. Golfentusiaster finner flera välrenommerade golfbanor i närheten, vilket gör platsen till ett paradis för den som vill kombinera solbad med sportiga utmaningar.

Förutom natursköna landskap har Skanör-Falsterbo också historiska sevärdheter att erbjuda. Området är laddat med historia från hansatiden, inklusive gamla kyrkor och ruiner som berättar om livet här förr i tiden.

 • Långa sandstränder
 • Naturreservat
 • Golfbanor
 • Historiska sevärdheter

Dessa aspekter skapar en perfekt balans mellan avkoppling vid havet och aktivitet på land. Att promenera längs strandkanten eller utforska de historiska platserna ger en inblick i både naturens underverk och regionens spännande förflutna.

Avslutningsvis erbjuder Skanör/Falsterbo mer än bara badmöjligheter; det är en destination där historia, natur och sport samspelar för att skapa oförglömliga minnen.

6. Skrea strand (Falkenberg)

Skrea strand är en favoritplats för både familjer och ungdomar. Dess breda sandsträcka och klara vatten lockar besökare från när och fjärran, särskilt under sommarmånaderna.

I området runt Skrea strand finns det gott om matställen där du kan njuta av allt från färsk fisk till klassiska svenska ”strandhak”. Det finns också butiker där man kan köpa badkläder eller hyra en pedalbåt för en tur på vattnet.

Varje år arrangeras en populär sandtävling på Skrea strand. Deltagarna skapar imponerande sandskulpturer, vilket ger ett unikt inslag till denna redan charmiga plats.

Och för den som söker lite extra aktivitet erbjuder minigolfbanorna i närheten en rolig utmaning med havsutsikt.

7. Getterön (Varberg)

Getterön i Varberg är en pärla för naturälskare och ett paradis för fågelskådning. Området är känt för sitt rika fågelliv där många arter hittar sin tillflykt. Med sina långgrunda vikar blir det en idealisk plats för både simning och att utforska den svenska kustens unika fauna.

För de äventyrslystna erbjuder Getterön fantastiska möjligheter till vandring och cykling längs välmarkerade leder. Här kan besökare njuta av frisk luft, storslagen utsikt över havet och omväxlande landskap som skiftar med årstiderna.

Inte långt från badplatsen finns även en marina där båtturer regelbundet avgår. Dessa turer ger ytterligare dimensioner till upplevelsen på Getterön genom att erbjuda nära kontakt med havet och möjlighet att se kustlinjen från ett nytt perspektiv.

 • Rikt fågelliv
 • Långgrunda vikar perfekta för bad
 • Vandring och cykling längs natursköna leder
 • Marina med båtturer

Avslutningsvis är Getterön mer än bara en strand; det är en destination där naturen spelar huvudrollen. Oavsett om du vill ta dig an de slingrande stigarna eller koppla av vid vattnets rand, har detta smultronställe något att erbjuda alla naturintresserade besökare.

8. Sandhammaren (Ystad)

Sandhammaren är känd som en av Sveriges främsta badplatser. Här möts besökare av milslånga stränder med gnistrande rent vatten och mjuk, fin sand som inbjuder till långa strandpromenader och soliga dagar vid havet.

Vattnets renhet vid Sandhammaren är exceptionell, vilket gör platsen idealisk för simning under de varma sommarmånaderna. Den höga kvaliteten på både vatten och sand bidrar till att stranden regelbundet rankas högt i nationella jämförelser.

Omgivningen runt Sandhammaren förhöjer upplevelsen ytterligare. De stora, imponerande sanddynerna bildar ett naturligt skydd mot vind och ger en unik naturupplevelse. Inte långt från strandkanten står även pittoreska fyrar som utgör historiska landmärken och skapar en idyllisk atmosfär.

 • Vattentemperaturerna här är ofta behagliga tack vare Östersjöns strömmar.
 • För den naturintresserade finns rika möjligheter att upptäcka sällsynta växter och djur längs med österlens ljuvliga kuststräcka.
 • Under hela året kan man njuta av områdets skönhet men det är under sommarens ljusa månader som Sandhammarstrand verkligen kommer till sin fulla rätt.

Att besöka Sandhammaren innebär mer än bara ett dopp i havet – det är en helhetsupplevelse där svensk sommar när den är som bäst får ta plats. En pärla på Österlen väl värd ett besök!

9. Tofta strand (Gotland)

Tofta strand på Gotland är känt för sin långa kustlinje där vattnet skimrar klart i solskenet. Här kan du sänka tårna i den mjuka sanden medan barn bygger sandslott vid vattenbrynet.

Faciliteter finns det gott om för att göra ditt besök bekvämt och njutbart. Du hittar:

 • Restauranger med havsutsikt som serverar allt från fisk till klassiska svenska sommarrätter.
 • Caféer där du kan köpa en glass eller fika efter ett dopp.
 • Rena toaletter, vilket är en lättnad för alla badgäster.

Under de varma månaderna blir Tofta strand också en scen för musik och festligheter. Människor flockas hit inte bara för att sola och bada utan även för att uppleva:

 • Liveband som spelar mot solnedgångens bakgrund.
 • DJs som får folk att dansa i sanden under stjärnklara nätter.

Dessa evenemang lockar både lokalbefolkningen och turister, vilket skapar en levande atmosfär av gemenskap och glädje.

En dag på Tofta strand ger mer än bara bad – det är en helhetsupplevelse där minnen skapas till tonerna av vågor och musik. Detta gör platsen till en favorit i många guider över Sveriges bästa badplatser.

Avslutningsvis erbjuder Tofta strand något för alla – oavsett om du söker avkoppling eller underhållning. En perfekt destination för din nästa utflykt!

10. Åhus strand (Kristianstad)

Åhus strand är en favorit för både lokalbor och besökare. Med sin mjuka sandstrand har den blivit en plats där människor flockas för sol och bad.

Aktiviteterna på Åhus strand är många, särskilt när det kommer till vattensporter. Segling och kitesurfing sticker ut som populära val, tack vare de optimala vindförhållandena längs kusten.

Varje år blir Åhus strand centrum för sportentusiaster när den årliga beachvolleybollturneringen äger rum. Turneringen lockar spelare från olika delar av landet och bidrar till en livlig atmosfär på denna redan energiska badstrand.

 • Populär bland alla: Både lokala invånare och turister uppskattar Åhus sandstrands skönhet.
 • Vattensporternas hem: Segling och kitesurfing är vanliga aktiviteter här.
 • Beachvolleybolls höjdpunkt: Den årliga turneringen ger extra liv till stränderna med spännande matcher.

Med dessa punkter i åtanke står det klart varför Åhus strand anses vara en av Sveriges bästa stränder. Det är inte bara dess naturliga charm utan också de evenemang som hålls där som gör den så speciell.

Avslutningsvis erbjuder Åhus strand mer än bara ett ställe att sola på; det är en destination fylld med aktivitet, gemenskap och sportglädje – perfekt för alla typer av besökare.

Sveriges kustlinje och insjöar bjuder på badplatser i världsklass, från Tylösands pulserande stränder till Sandhammarens orörda natur. Du har nu en lista över pärlor där varje plats erbjuder sin unika charm och karaktär. Oavsett om du söker familjevänliga sandslott eller en avkopplande solnedgång vid havet, finns det något för dig.

Ta steget, packa badväskan och utforska dessa vattenparadis. Dela med dig av dina upplevelser och sprid ordet om dina favoritställen. Sverige väntar på att visa upp sina skatter för dig – dyk in i äventyret! Glöm inte solkrämen och simglasögonen, det är dags att göra sommarminnen som varar livet ut. Ses vid vattnet!