Flyttstäda själv eller anlita städfirma?

Vid en flytt är det många saker att tänka på. När man får tillträde till det nya hemmet, när man måste lämna ifrån sig nycklarna till det gamla hemmet, hemförsäkringen behöver ändras, adressändring ska göras, alla ens prylar ska packas ner för att sedan packas upp igen och så vidare. Listan kan göras lång. Något som de flesta kanske inte ser fram emot jättemycket är flyttstädningen. Flyttstädning är betydligt mer krävande än vad en rejäl storstädning är. Allt ska vara skinande rent. Vissa väljer att flyttstäda själva medan andra väljer att anlita en städfirma. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

Städa själv

Att anlita en städfirma att flyttstäda åt en kan kosta åtskilliga tusenlappar, något som många inte har råd med, eller inte vill lägga så mycket pengar på. Det kan kännas övermäktigt att flyttstäda ett hem, men har du bara ett städschema att följa brukar det gå bra. Är det en hyreslägenhet som du ska flytta från brukar de flesta hyresvärdar ge ut en lista eller broschyr med saker att tänka på inför flytten. Där finns en lista på vad som ska göras när du flyttstädar. Annars kan du själv göra upp ett schema över hur du ska städa. Gå metodiskt tillväga och skriv upp allt som behöver göras, rum för rum. Städa sedan efter listan och bocka av allt eftersom. Räkna med att det kommer att ta en hel dag.

Anlita en städfirma

Att anlita en städfirma kan vara kostsamt, men det är det i många fall värt. Det kan variera i pris, men räkna med runt 40–50 kronor per kvadratmeter, efter RUT-avdraget. Se till att välja en städfirma som lämnar garanti. Skulle det vara så att du får någon anmärkning på städningen vid besiktningen, kommer i så fall städfirman tillbaka och åtgärdar det utan extra kostnad.