Hälsofördelar med att få massage

6 anledningar till att gå på massage
Massage är både avslappnande och bra för musklerna. Detta visste du nog redan om, men vid regelbunden massage finns det flera hälsofördelar du kanske missat. Att gå på massage regelbundet ökar immunförsvaret, minskar stresshormon och kan hjälpa dig bli av med spänningshuvudvärken.
Här kommer sex hälsofördelar som du kanske inte hade koll på tidigare.

1: Må bättre

Att du mår bättre efter en massage är inte bara inbillning. Vid beröring som massage utsöndrar kroppen må bra-hormonet oxytocin. Oxytocin har en lugnande effekt och sänker både puls och blodtryck. Det skapas med andra ord ett lugn i kroppen som ger en känsla av välbefinnande.

2: Ökad blodcirkulation och stärkt immunförsvar

Blodcirkulationen i kroppen ökar, vilket hjälper till att mjuka upp muskler och leder. Detta kan lindra kronisk värk. Dessutom får du ökat antal vita blodkroppar i blodet, vilket gör kroppen mer motståndskraftig mot infektioner.

3: Påskyndar återhämtning

Massage ökar syretransporten ut till musklerna. Den ökade syretransporten leder till snabbare återhämtning och läkning. Med andra ord kan du minska träningsvärken genom att unna dig en massage efter ett hårt träningspass.

4: Förebygger spänningsvärk

Spänningar i axlar och nacke är en vanlig anledning till huvudvärk. Dessa spänningar byggs oftast upp över tid och beror främst på stress. Genom massage mjukar du upp dessa muskler, och kan därmed både motverka och förebygga din spänningsvärk.

5: Minskad oro och depression

Massage minskar produktionen av stresshormoner såsom kortisol, och ökar istället halterna av må-bra hormonerna dopamin, serotonin och oxytocin.

6: Hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter

Våra celler samlar konstant på sig nya slaggprodukter som stannar i kroppen. Dessa kan kroppen rensa ut av sig själv, men genom en massage ger du kroppen en god hjälp på vägen.

Här har du alltså sex anledningar till att börja gå på massage regelbundet. Vi alla förtjänar lite egentid, och med tanke på alla fördelar du ger din kropp genom massage borde det vara en självklarhet i allas våra kalendrar. Massage ökar ditt välbefinnande likväl på kort sikt som på lång. På många arbetsplatser ingår även massage i friskvården i och med alla fördelar den ger, vilket ger dig ytterligare en anledning till att börja gå på massage.