Vilken kreditgräns är den mest lämpliga för kreditkort?

Har man ett kreditkort, har man en kredit, som beviljats av kreditbolaget som gett ut kortet, för att handla med eller att ta ut i kontanter i uttagsautomater. Detta betyder att man inte betalar för sina köp eller uttag med en gång, med sina egna pengar, utan istället får man en räkning på detta, i regel månaden efter att inköpen eller uttagen gjorts, från kreditbolaget som beviljade krediten.

På vissa kreditkort får man en förutbestämd kredit, men på andra kan man välja mellan flera olika kreditgränser själv. Detta gör då förstås att man undrar vilken kreditgräns som egentligen är den mest lämpliga. Vi tänkte därför dela med oss av några smarta tips som hjälper dig välja rätt:

Välj inte en för liten kreditgräns

Detta kommer nämligen att göra att du inte kan använda enbart kreditkortet om du skulle vilja det, t.ex. under resor och liknande, för du kan ju endast handla och ta ut pengar upp till denna gräns. Vill man ha så mycket frihet som möjligt är därför en högre kreditgräns att föredra.
 

Men välj inte en allt för stor heller

Framför allt inte om du vet med dig att du kanske då kommer att lockas till att använda ditt kreditkort mer än vad det från början var tänkt. Höga kreditgränser kräver nämligen självdisciplin, och alla har ju faktiskt inte det.
 

Glöm inte att du förmodligen inte kommer att kunna få vilken kredit som helst

Eftersom en kreditupplysning kommer att göras på dig för att ta reda på lite mer om din ekonomi innan ett beslut fattas om vad du blir beviljad. För de flesta med normalekonomi är därför inte otroligt höga kreditgränser, på t.ex. flera hundra tusen, möjliga med anledning av detta. Var därför realistisk gällande vad just din ekonomi och kreditupplysning förmodligen kommer att innebära, för att slippa besvikelser.
 

Varför är det så viktigt att välja rätt kreditgräns?

Detta är viktigt eftersom du annars kanske inte kommer att kunna använda ditt kreditkort i den mån du vill, eftersom kreditgränsen då kan sätta stopp för köpandet för tidigt. Dessutom påverkar kreditgränsen du valt hur mycket minimibeloppet som ska betalas tillbaka varje månad kommer att vara, så vill man inte behöva betala tillbaka allt för mycket varje månad, kan det vara vettigt att välja en lägre kreditgräns.